Skip to content

Hoe begeleid ik mijn kind?

Veelgestelde vragen en antwoorden

Het aantal scholieren dat besluit een tussenjaar te doen blijft groeien. En dat is niet voor niets! Toch begrijpen wij ook dat het als ouders even wennen kan zijn. De toekomst van je zoon of dochter is enorm belangrijk en daar hoort natuurlijk studeren bij. Maar wat als je kind juist even ruimte nodig heeft om na te denken, zich te ontplooien en de wereld te ontdekken?

Dan is een tussenjaar de perfecte gelegenheid om buiten de gebaande paden hiervoor de tijd te nemen. Om dit te doen is de steun van de ouders ontzettend belangrijk. Daarom hebben wij een vraag-en-antwoord-lijstje opgesteld, om te helpen de twijfel weg te nemen. Zo kunt u met een gerust hart samen met uw zoon of dochter hun tussenjaar gaan inplannen.

Waarom wil mijn kind niet meteen studeren?

Het kiezen van een studie op zich is al een heel proces. Dit gaat tegelijk gepaard met eindexamen doen en afscheid nemen van de middelbare school, wat beide ook veel tijd en energie kost. Het is daarom niet gek als uw kind nog geen flauw idee heeft wat hij/zij wil studeren. Daarbij zijn studeren en uit huis wonen twee grote stappen die best spannend kunnen zijn. Een tussenjaar komt dan als perfecte optie. Genoeg tijd om uit te zoeken wat je zoon of dochter écht wil en daarbij langzaam wennen aan het wonen op zichzelf.

Wat kost dit allemaal?

De kosten van een tussenjaar zijn afhankelijk van de indeling ervan. Gaat je kind acht maanden op reis en moet dat allemaal betaald worden? Of wordt er tot de kerst gewerkt en komt de wereldreis erna? Een tussenjaar hoeft niet extreem duur te zijn, maar het is ook absoluut niet volledig kosteloos. Van belang zijn de afspraken die je met je kind maakt over de financiering. Hierin kan je samen een totaal kostenplaatje maken, en dan een verdeling maken wie wat betaalt. Op die manier wek je bij je zoon/dochter een intrinsieke motivatie op om te werken voor iets wat hij/zij heel graag wilt gaan doen.

Wil mijn zoon/dochter na een tussenjaar nog wel studeren?

Uit onderzoek blijkt dat juist dat kinderen die een tussenjaar hebben gehad, eerder hun eerste jaar halen dan kinderen die dat niet hebben gehad. Het hebben van een jaar extra ‘levenservaring’ laat kinderen vaak inzien hoe belangrijk studeren is voor een goed toekomstperspectief. Hierdoor zijn zij extra gemotiveerd om aan de slag te gaan, ondanks dat het aan het begin wel even wennen zal zijn om weer de boeken in te moeten duiken.

Wanneer wordt de studiekeuze dan wel gemaakt?

Omdat je zoon/dochter nu een jaar ‘vrij’ heeft, is er alle ruimte om de Open Dagen en studievoorlichtingen ruim van tevoren in te plannen. Daarbij zijn er mogelijkheden tot meeloopdagen, of het opdoen van extra informatie. Kijk voor de start van het tussenjaar samen goed naar de inschrijf deadlines en plan genoeg ‘denk-momenten’ hieraan vooraf. Ofwel: maak met je zoon/dochter van tevoren goede afspraken over het inschrijven voor een studie.

Back To Top